Gieten in brons, Cire Perdue, Verloren Was methode

Verloren was (ook wel met de Franse benaming Cire Perdue aangeduid) is een techniek om metalen voorwerpen te gieten, bijvoorbeeld in brons of zilver. De gebruikte was hiervoor is doorgaans gietwas of boetseerwas. De volgorde is in het kort: een wassen model krijgt wassen giet- en ontluchtingskanalen, wordt in een vuurvaste massa ingebed, waarna de was eruit wordt gesmolten en de kap gedroogd. Vervolgens wordt in de ontstane holte vloeibaar brons gegoten. Na afkoeling worden de giet- en ontluchtingskanalen afgezaagd en blijft een bronzen afgietsel over. Nadat het gietsel uit de mal verwijderd is, wordt het afgewerkt door gaten dicht te hameren of te lassen, uitsteeksels weg te slijpen en het vervolgens te patineren.

Mallen

Voor het gietproces is het maken van perfecte mallen een noodzaak. Het eindresultaat moet immers exact corresponderen met het originele werkstuk.
Ingeval werkstukken in natte klei of zachte was worden aangeleverd voor een eenmalig gietsel kan rechtstreeks worden afgevormd (eenmalige gietmal).
Wanneer meer exemplaren of afgietsels van een origineel gewenst zijn is het noodzakelijk om van het origineel een rubber mal te maken. Na corrigering of detaillering worden de wasmodellen ingevormd in een gietmal.

Ciceleren

Het ciseleren van de gietstukken (afwerking) is een essentieel onderdeel binnen het proces van een sculptuur. Dit dient met de grootst mogelijke zorg te gebeuren aangezien anders details mogelijk verloren gaan.
Uiterst belangrijk is hierbij de fase voorafgaande aan het gietklaar maken van een model, ook wel het ‘invormen’, een van de belangrijkste onderdelen van het proces, het zijn de details die het uiteindelijke bronzen beeld dan ook volledig terug moeten laten komen.

Restauratie

Vaak worden wij gevraagd om beelden te restaureren, een nieuwe patine te geven of ontbrekenende delen te herstellen.

Patineren

Patineren is de laatste fase bij de realisatie van een beeld, ook wel het versneld laten ‘verouderen’ of een kleur aanbrengen door te behandelen met chemicalien.
Dit is de finishing touch.

Op locatie afvormen

Wij kunnen ook op locatie uw beeld afvormen als het niet vervoerd kan worden als het in zachte was of klei gemaakt is.

Klik hier voor vragen, advies of suggesties.